Stormschade herstellen

Snelle en vakkundige hulp bij stormschade

Bij stormschade aan het dak is snelle actie essentieel om de stormschade te herstellen en verdere schade te voorkomen. Daarom staan wij voor je klaar om direct in te grijpen om jouw dak weer in topconditie te brengen.

Wat doen wij bij stormschade?

1. Inspectie van het dak

MTB Dakinspectie en Advies BV begint met een grondige inspectie om de omvang van de schade vast te stellen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar losse of weggewaaide dakpannen, scheuren in het dakoppervlak, lekkages of andere zichtbare schade.

2. Noodreparaties uitvoeren

Om verdere schade te voorkomen, voeren we direct noodreparaties uit. Dit kan bijvoorbeeld variëren van het tijdelijk afdichten van lekkages tot het vervangen van losse of kapotte dakpannen. Zo wordt voorkomen, dat regen en wind binnendringen.

3. Stormschade herstellen en vervanging

Na de eerste noodmaatregelen bespreken wij vervolgens, wat er nodig is voor een volledige dakreparatie. Dit kan bijvoorbeeld variëren van het herstellen van beschadigde delen van het dak tot het volledig vervangen van bepaalde dak componenten.

4. Verzekering en rapportage

Wij begrijpen echter, dat stormschade onverwacht en stressvol kan zijn. Onze dakdekker helpt jou daarom ook met het opstellen van een schade-rapportage voor jouw verzekeringsmaatschappij. Op die manier word je snel geholpen bij het indienen van een claim.

5. Preventief onderhoud

Naast het herstellen van de stormschade geven we ook advies over preventieve maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het verstevigen van dak onderdelen of het plaatsen van extra bevestigingen. Zo is het dak beter bestand tegen toekomstige stormen.

Wat voor schade kan een storm aanrichten aan een dak?

Stormen kunnen aanzienlijke schade aan daken veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan hevige wind, regen en soms hagel of sneeuw. De mate van schade hangt af van de kracht van de storm en de staat van het dak. Daarnaast zijn er verschillende vormen van stormschade, die vaak voorkomen:

1. Losgeraakte of weggewaaide dakpannen

Een van de meest voorkomende vormen van stormschade is het losraken of volledig wegwaaien van bijvoorbeeld dakpannen, leien of shingles. Bij krachtige windstoten kunnen dakpannen namelijk verschuiven of breken. Hierdoor ontstaan er gaten, die lekkages kunnen veroorzaken. Dit verhoogt weer het risico, dat er water binnendringt. Als gevolg daarvan kan er bijvoorbeeld waterschade aan de isolatie, muren en plafonds ontstaan.

2. Schade door zware regenval

Naast wind kan ook zware regenval grote problemen veroorzaken. Als er bijvoorbeeld al kleine scheurtjes of zwakke plekken in het dak zijn, kan het water eenvoudig naar binnen sijpelen. Dit kan weer leiden tot lekkages, die de onderliggende dak structuur, isolatie en zelfs het interieur van je huis aantasten.

3. Verstopping van de dakgoten

Bladeren, takken en ander puin, dat door de storm wordt meegevoerd, kan de dakgoten verstoppen. Dit zorgt ervoor, dat regenwater niet goed afgevoerd kan worden. Hierdoor kan het zich ophopen en zelfs over de dakrand heen kan stromen. Deze waterophopingen kunnen extra druk uitoefenen op het dak, wat weer tot lekkages kan leiden.

4. Schade door omvallende bomen of takken

Stormen gaan bijvoorbeeld vaak gepaard met omvallende bomen of afbrekende takken, die op het dak kunnen vallen. Dit kan ernstige fysieke schade veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kapotte dakpannen, gebroken dakspanten of zelfs gedeeltelijk ingestorte daken.

5. Schade aan dakbedekking

Bij platte daken kan de dakbedekking (zoals bijvoorbeeld bitumen of EPDM dakbedekking) losraken of scheuren door de wind. Dit maakt het dak kwetsbaar voor lekkages. Bij langdurige blootstelling aan water kan dit namelijk ook leiden tot aantasting van de dakconstructie, zoals bijvoorbeeld houtrot of schimmelvorming.

6. Losse schoorstenen of doorvoeren

Sterke wind kan ook schade veroorzaken aan andere dak onderdelen zoals bijvoorbeeld schoorstenen, dakramen, ventilatiepijpen of andere doorvoeren. Deze kunnen bijvoorbeeld verschuiven, loskomen of beschadigd raken. Hierdoor kunnen openingen ontstaan waar water naar binnen kan dringen.

7. Hagelschade

In sommige gevallen kan hagel een storm vergezellen. Grote hagelstenen kunnen dakpannen beschadigen of kleine deuken en scheurtjes veroorzaken in metalen dakbedekking. Deze kleine schade kan na verloop van tijd groter worden en het dak minder waterdicht maken.

Het is belangrijk om na een storm altijd een grondige inspectie van je dak te laten uitvoeren, zelfs als de schade op het eerste gezicht beperkt lijkt. Kleine beschadigingen kunnen namelijk snel verergeren en leiden tot grotere problemen, als ze niet op tijd worden aangepakt. Schakel daarom een professionele dakdekker in. Hij kan precies vaststellen, welke delen van het dak gerepareerd of vervangen moeten worden.